Voetproblemen

Pedicurepraktijk "De Singel"

Welkom in mijn Praktijk

Als wij pijn aan onze voeten hebben ligt de oorzaak vaak bij een van de volgende problemen:

 

  • eelt
  • likdoorns
  • ingroeiende nagel
  • schimmelnagels of voetschimmel

 

Voetklachten en de behandeling hiervan

 

Eelt:

 

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag

 

Eelt wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Onder normale omstandigheden schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer de door druk de huidschilfers niet naar buiten weg kunnen ontstaat er eeltvorming.

 

Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid maar als er een abnormale verdikking van eelt plaats vind, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Dit komt vooral voor onder de bal van de voet en onder de hiel.

 

Behandeling:

Al het overtollige eelt wordt door uw pedicure weggesneden en daarna glad gefreesd.

 

Advies:

Aansluitend na de behandeling dagelijks insmeren met Marisis klovenzalf. Deze zalf op basis van bijenwas zorgd ervoor dat het eelt niet uitdroogd zodat er minder of geen kloven kunnen ontstaan.

 

Likdoorns:

Een likdoorn is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Over het algemeen wordt een likdoorn in een eeltplek gevormd. Wanneer de dode cellen (eelt) niet meer naar buiten wegkunnen door druk van buitenaf, gaat het eelt in plaats van naar buiten zich een weg naar binnen zoeken.

Wanneer het zover terug in de huid is gegroeid en het komt tegen een van de vele zenuwuiteinden, zal dit zich uiten in een steek van pijn.

 

Behandeling:

Al het overtollige eelt wordt door uw pedicure verwijderd zodat de plek pijnvrij is. Indien de plaats toch nog wat pijnlijk aanvoelt wordt deze drukvrij gelegd, uw pedicure heeft hier diverse middelen voor beschikbaar.

 

Oorzaak:

De oorzaak van het ontstaan van likdoorns is meestal het dragen van verkeerde schoenen of standafwijkingen van de voet en de tenen.

 

Ingroeiende nagel:

Deze aandoening komt vaak voor aan de grote tenen Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Hierdoor kan er ook eeltvorming in de nagelplooi ontstaan. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Zo'n ingegroeide nagel is meestal erg pijnlijk.

 

Behandeling:

In de eerste fase kan de pedicure de nagel als volgt behandelen: Eerst wordt de nagelplooi goed schoongemaakt. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden.

 

Oorzaken:

Het verkeerd knippen van de nagel, door de hoeken weg te knippen, of door het te kort knippen. Te kleine schoenen. Een bolle nagel. Standafwijking van de teen.

 

Advies:

Knip de nagel niet te kort en met de ronding van de teen mee. Zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen. Wanneer een bolle nagel de oorzaak van de aandoening is kan een nagelbeugel overwogen worden om de vorm te corrigeren.

 

Schimmelnagels (kalknagels)/ Voetschimmel (zwemmerseczeem)

 

We zijn altijd in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De een blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De voornaamste bronnen van infectie zijn: zwembaden, douches van sporthallen en sauna's. Ook door het passen van schoenen kan men een schimmelinfectie oplopen.

 

Een schimmelnagel oftewel kalknagel heeft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten De oorzaak is een schimmelinfectie.

 

Huidschimmel aan de voet wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Van uit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.

 

Behandeling:

De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken. Buiten de behandelingsmogelijkheden door de huisarts zijn er tal van schimmeldodende producten te koop. Zie behandeling

 

Advies:

Om besmetting te voorkomen is het belangrijk om ook de sokken en de schoenen met een schimmeldodend middel te behandeling. Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van de voeten. Droog tussen de tenen goed af. Draag altijd slippers in zwembad en sauna.

 

 

 

Ook Permanente make-up.

 

Wenkbrauwen, eyeliner, lipliner en full-lips

Auteur Majoke Bruins

Pedicure/voetverzorging/diabetische voet/risicovoet/reumatische voet/verwaarloosde voet/oudere voet

Regio: Almelo, Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Delden, Goor, Wierden,